Ondanks de belofte van de regering-Schoof om het ’
strengste asielbeleid ooit’ door te voeren, blijven veel gemeenten vasthouden aan hun bestaande plannen voor asielopvang. Volgens De Telegraaf hebben al zo'n honderd gemeenten plannen ontvouwd voor nieuwe opvanglocaties. Dit gebeurt ondanks dat de regering heeft aangekondigd de omstreden Spreidingswet te willen intrekken.
De Spreidingswet werd eerder ingevoerd met als doel om in de zomer van 2025 gezamenlijk 96.000 opvangplekken te realiseren voor asielzoekers. Hoewel deze wet op de nominatie staat om te worden ingetrokken, zijn veel gemeenten en provincies doorgegaan met de voorbereiding en bouw van nieuwe asielzoekerscentra (azc’s).
Gemeenten zoals Wijchen, Enschede en Venlo hebben concrete plannen om opvanglocaties te openen of bestaande locaties om te bouwen voor asielzoekers.
Niet iedereen is tevreden met deze ontwikkelingen. In de gemeente Hellendoorn uitten inwoners tijdens een inloopavond hun zorgen. Sommigen zijn boos dat zij pas in maart per brief op de hoogte werden gebracht van de plannen voor een azc op een agrarisch perceel in de buurt van de Kruidenwijk.
Burgemeester Jorrit Eijbersen van Hellendoorn begrijpt de zorgen, maar waarschuwt dat het stilleggen van de opvangplannen de problemen alleen maar zal verergeren.
Ondertussen blijft de druk op bestaande opvanglocaties hoog. In Ter Apel, waar de grootste instroom van asielzoekers plaatsvindt, zijn de opvangcentra overvol.
De afgelopen week moesten nieuwe asielzoekers zelfs buiten wachten. Het COA benadrukt dat de Spreidingswet voorlopig nog nodig is, aangezien er nog altijd onvoldoende structurele opvangplekken zijn.
Het lijkt er voorlopig niet op dat alle gemeenten de vereiste opvangplekken zullen realiseren. De provincies moeten voor 1 november hun plannen indienen, maar het is onzeker of de regering uiteindelijk gemeenten zal dwingen om asielzoekers op te vangen.