img 6259jpg

Benzine wordt flink duurder vanaf deze datum

Binnenland27 mrt , 11:24

Tanken dreigt de komende jaren fors duurder te worden. Nieuwe berekeningen hebben binnen de coalitie tot grote zorgen geleid, aangezien de prijs van een liter benzine vanaf 1 januari 2026 met maar liefst 25,8 cent omhoog kan gaan. En de prijsstijgingen zullen niet stoppen: in de jaren daarna kan de prijs zelfs verder oplopen met 18,6 cent. Zonder ingrijpen zou de prijs voor een liter benzine tegen 2030 bijna 50 cent hoger kunnen uitvallen, puur door de verwachte belastingverhogingen.

Deze situatie komt voort uit een tijdelijke maatregel die de overheid in 2022 invoerde. Destijds werd de belasting op brandstof verlaagd als reactie op de oorlog in Oekraïne, maar die regeling loopt binnenkort af. Als het kabinet ervoor kiest de regeling niet te verlengen, zal de prijs per liter benzine per 1 januari met 25,8 cent stijgen, zoals minister Barry Madlener (Verkeer) recent bekendmaakte. Dit zorgt voor onrust binnen de coalitie, aangezien het terugdraaien van de maatregelen naar schatting 1,6 miljard euro zou kosten.

Wat de situatie nog lastiger maakt, is het feit dat de brandstofprijzen in 2027 en 2030 opnieuw zullen stijgen. Dit komt door Europese regelgeving die de prijsdruk op oliebedrijven verhoogt, waardoor de kosten voor de consument verder zullen oplopen. De regeringspartijen, waaronder de PVV, VVD, NSC en BBB, bevinden zich hierdoor in een lastig parket. Ze willen immers de koopkracht van burgers versterken, maar kunnen tegelijkertijd niet ontkennen dat de kosten voor brandstof aanzienlijk zullen stijgen.

Minister Madlener uitte zijn zorgen over de situatie: “Mobiliteit moet betaalbaar blijven, voor iedereen. We zien dat onder druk staan, die zorgen delen we zeker. Ik hoop dat het kabinet er wat aan kan doen, met de schaarse middelen die we hebben.” Het probleem is echter dat geen enkele coalitiepartij de verlaging van de brandstofprijzen als een speerpunt heeft gepresenteerd.

Achter de schermen bespreken PVV, VVD, NSC en BBB de brandstofprijzen wel als een belangrijk onderwerp, maar dit is slechts een klein onderdeel van hun bredere verlangens. Naast goedkopere brandstof willen de partijen ook de koopkracht van Nederlanders versterken, boodschappen goedkoper maken, de energierekening verlagen en de kosten voor kinderopvang verminderen. De zorg is dat als ze de brandstofprijs als prioriteit stellen, dit kan leiden tot concessies op andere gebieden.