a13 snelweg zwitserland

Noodweer Zwitserland: snelweg weggeslagen, hou rekening met files bij Gotthardtunnel

Buitenlandjun 23, 15:53
In Zwitserland is de snelweg A13 in het kanton Graubünden zwaar beschadigd door noodweer. Het exacte schadebeeld is nog onbekend, maar Nederlandse vakantiegangers kunnen rekenen op flink wat overlast.
Vrijdag werd de gemeente Lostallo getroffen door modderstromen. Een aardverschuiving rukte een deel van de A13 weg, waardoor 200 meter snelweg werd vernietigd. De reparatiewerkzaamheden beginnen maandag, aldus de overheid.
Hoe lang de weg afgesloten blijft is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het Federaal Bureau voor Wegen aan de Zwitsere krant 20min.
"Het is nog te vroeg voor uitspraken over de duur van de afsluiting van de A13. Astra werkt momenteel aan het vaststellen van de exacte schade. Eerst moeten we zekerheid hebben over de vermisten."
De schade aan de Buffalora-brug op de A13 blijkt mee te vallen. Dit bleek uit een eerste evaluatie na de overstroming die een deel van de snelweg deed instorten.
Verkeersoverlast Zwitserland
Het verkeer over de Alpen kan niet via de San-Bernardino-pas. Astra raadt de Gotthardroute aan als alternatief.
De SBB zal de komende dagen onderzoeken of vakantiegangers door de schade aan de A13 op de trein moeten overstappen, en of de treinverbinding via de Gotthard versterkt moet worden voor de zomervakantie.
"Een maandenlange afsluiting heeft ernstige gevolgen. De A13, de San-Bernardino-route, is een belangrijke alternatieve route voor de vaak overbelaste Gotthard,” aldus SRF-correspondent Marcel Niedermann.
Naast snel herstel in Misox, mogelijk met hulp van het leger, zijn er aanvullende maatregelen nodig bij de Gotthardroute. Een tijdelijke opheffing van het zondag- en nachtverkeersverbod behoort tot de mogelijkheden in deze situatie.
Recent werd het zuidoosten van Zwitserland getroffen door noodweer. Duizenden bewoners moesten evacueren vanwege woeste bergstromen die buiten hun oevers traden.
Vanmorgen werd een vrouw levend gered uit een puinhelling. Drie personen zijn nog vermist. Ook in andere delen van Zwitserland overstroomden rivieren door het noodweer.
Meest gelezen