joost klein deelname 2025

Deelname Nederland aan Songfestival 2025 onzeker

Cultuurjul 01, 19:20
De European Broadcast Union (EBU) heeft maandag de resultaten van hun recente onderzoek naar het Eurovisiesongfestival gedeeld. Deze onthullingen leiden tot de introductie van een nieuwe functie en drie belangrijke verbeterpunten voor de toekomst.
Een opvallende verandering is de aanstelling van een ESC-Director. Dit besluit komt voort uit de behoefte aan een sterker leiderschapsteam. De ESC-Director zal rapporteren aan de mediadirecteur en de adjunct-directeur-generaal van de EBU.
Deze rol is bedoeld om de communicatie met delegatiehoofden en artiesten te verbeteren. Daarnaast worden de regels voor de delegaties en artiesten verduidelijkt.
Het onderzoek volgde op klachten over de editie in Malmö dit jaar, waarbij de Zwitserse winnaar Nemo en de Ierse artiest Bambie Thug kritiek uitten op de backstage-sfeer. Ook de diskwalificatie van de Nederlandse deelnemer Joost Klein zorgde voor opschudding.
Opvallend is dat de EBU in hun rapport geen aandacht besteedt aan deze specifieke klachten.
AvroTros is tevreden met de voorgestelde veranderingen, maar wil eerst zien of de EBU haar beloftes nakomt.
"We zijn blij dat er serieuze aanbevelingen gedaan worden om de organisatie, regels en het welzijn van de artiesten te verbeteren," aldus een woordvoerder. "We volgen de ontwikkelingen nauwlettend en besluiten op basis daarvan of we in 2025 deelnemen."
Joost Klein werd gediskwalificeerd vanwege een incident met een cameravrouw. Dit leidde tot veel kritiek, waaronder van de Nederlandse delegatie, die de straf disproportioneel vond.
Joost Klein toont interesse in ander land
Joost Klein heeft ondertussen weer van zich laten horen. Bij zijn optreden op 'Genk on Stage' zag hij een bordje in het publiek met de tekst "Joost Klein Eurovision 2025???" en de Nederlandse vlag.
reactie? "Wie zegt dat ik voor dat land ga?" Klein hintte dat hij best voor België zou willen meedoen en riep Studio Brussel op om hem te bellen. Hij lijkt het serieus te overwegen.
Peter van de Veire, de Songfestivalcommentator bij de VRT, ziet het wel zitten. Hij betwijfelt echter of het verstandig zou zijn voor Joost.
Volgens Van de Veire heeft Klein het Songfestival niet nodig om een wereldster te blijven.
Een terechte opmerking, want Joost is al populair zonder deze Europese muzikale arena. De vraag blijft namelijk of hij met iets kan komen dat net zo goed is als zijn hit Europapa.
Meest gelezen