whatsapp hd fotos

Miljoenenboete dreigt voor Facebook en Instagram om privacyovertreding

Financieeljul 01, 13:41
Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, ligt onder vuur van de Europese Commissie vanwege overtreding van Europese regels rondom het gebruik van persoonlijke data. Het bedrijf riskeert een aanzienlijke boete voor het niet naleven van de Wet digitale markten (DMA).
Volgens de Europese Commissie biedt Meta zijn gebruikers niet de vereiste keuzeopties die de DMA voorschrijft. Momenteel moeten gebruikers akkoord gaan met het delen van hun persoonlijke informatie voor advertenties of betalen voor advertentievrije apps.
Onder de DMA ontbreekt hier een cruciale derde optie: gebruikers moeten toegang kunnen krijgen tot een gelijkwaardig gratis alternatief van Facebook en Instagram zonder veel persoonlijke data prijs te geven.
In deze optie zouden gebruikers nog wel advertenties zien, maar dan minder gepersonaliseerd.
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verklaarde: "Ons voorlopige standpunt is dat het advertentiemodel van Meta niet aan de regels voldoet. We willen burgers de controle geven over hun gegevens en hen de optie bieden voor versies van diensten met minder gepersonaliseerde advertenties."
Sinds november vorig jaar biedt Meta de huidige keuzeopties aan, nog voordat de DMA van kracht werd. De DMA is ingesteld om de macht van grote techbedrijven te beperken en consumenten meer controle te geven over hun persoonlijke data.
Nu de Commissie Meta officieel heeft geïnformeerd over de overtreding, krijgt het bedrijf tijd om bezwaar in te dienen.
Indien Meta zijn beleid niet adequaat kan verdedigen en geen aanpassingen maakt, kan het bedrijf een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.
Bij herhaalde overtredingen kan deze boete zelfs verdubbeld worden tot 20 procent.
Tweede aanklacht onder DMA
Meta is niet het enige techbedrijf dat onder de DMA in de problemen komt. Vorige week was Apple het eerste grote bedrijf dat door de Europese Commissie werd aangeklaagd.
Apple wordt beschuldigd van machtsmisbruik door concurrenten te benadelen met strikte App Store-regels.
Vestager lichtte toe: "De DMA is heel duidelijk. Grote bedrijven moeten alternatieve appwinkels toestaan en deze moeten klanten gratis kunnen informeren over alternatieven. Zo kunnen consumenten zelf kiezen welke diensten ze gebruiken en onder welke voorwaarden."
De komende maanden zal duidelijk worden hoe Meta en andere techgiganten hun beleid zullen aanpassen om aan de DMA te voldoen en welke gevolgen dit zal hebben voor hun bedrijfsvoering.
Meest gelezen