gettyimages 2149436407 1

Instagram en Facebook gaan jouw foto's gebruiken voor AI, dít kun je er tegen doen

Techjun 17, 10:39
Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram, komt op de proppen met een nieuw privacybeleid. Daar is menig Nederlander echter niet zo blij mee.
Vanaf 26 juni mogen de platforms namelijk alle foto's en berichten die jij ooit geplaatst hebt, gebruiken om kunstmatige intelligentie te optimaliseren. Maar niet gevreesd: met slechts een paar muisklikken kun je bezwaar indienen.
Meta wil persoonlijke berichten en foto's, die mogelijk al jaren online staan, gebruiken om modellen voor kunstmatige intelligentie te trainen. Dat betekent dat ze ongeremd aan de haal mogen gaan met al jouw data.

Het bedrijf zegt Facebook- en Instagramberichten uit Europa nodig te hebben om 'belangrijke regionale talen, culturen of trending topics' in hun AI-tools mee te nemen.

Mogelijke boete voor Meta

Deze nieuwe regelgeving doet dan ook heel wat stof opwaaien. Zo heeft actiegroep NOYB (None Of Your Business) zelfs klachten ingediend bij de privacytoezichthouders van de Europese Unie.

NOYB vraagt de autoriteiten van Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Italië, Ierland, Noorwegen, Polen en Spanje om een spoedprocedure tegen Meta te beginnen.
De EU is gerechtigd om bedrijven boetes op te leggen tot 4 procent van hun totale omzet bij schending van privacyregels.
Meta beweert een legitiem belang te hebben bij het gebruiken van persoonsgegevens, maar NOYB-hoofd Max Schrems denkt hier anders over. "Het lijkt erop dat Meta opnieuw schaamteloos de uitspraken van het hof van justitie negeert."

Zó maak je bezwaar

Het goede nieuws: als je als Nederlander bezwaar indient, wordt deze altijd goedgekeurd. Via de Instagram-app maak je op deze manier bezwaar: 
 1. Ga naar je instellingen via de drie streepjes rechtsbovenin je profiel.
 2. Scroll naar beneden en klik op ‘Info’. 
 3. Klik op ‘Privacybeleid’. 
 4. Klik in de tekst bovenaan op de blauwe link ‘recht om bezwaar te maken’. 
 5. Vul het land, je e-mailadres en waarom je bezwaar wilt maken in.
 6. Klik op ‘Verzenden’. 
Via de Facebook-app dien je op deze wijze bezwaar in:
 1. Klik rechtsonderin op Menu.
 2. Klik op het tandwieltje om bij je instellingen te komen. 
 3. Scroll naar beneden en klik op ‘Privacybeleid’. 
 4. Klik in de tekst bovenaan op de blauwe link ‘recht om bezwaar te maken’.
 5. Vul het land, je e-mailadres en waarom je bezwaar wilt maken in.
 6. Klik op ‘Verzenden’. 
Meest gelezen