Het vertrouwen van woningkopers lijkt teruggekeerd. Met stabiele hypotheekrentes en stijgende lonen neemt ook het aantal verkochte huizen weer toe, ondanks de voortdurende prijsstijgingen.
In de eerste drie maanden van dit jaar zijn meer dan 50.000 huizen verkocht, een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023, volgens cijfers van woningmarktdatabureau Calcasa.
De afgelopen twee jaar nam het aantal woningverkopen elk kwartaal af, maar nu lijkt de huizenmarkt weer in beweging te komen.
Calcasa-directeur Tijs Pellemans ziet deze ontwikkeling als een kentering: "Na de forse stijging van de afgelopen twee jaar ligt de hypotheekrente nu alweer een tijdje rond hetzelfde niveau. Toch kunnen huizenkopers de hogere maandlasten goed betalen, want de lonen zijn ook flink gestegen."
Hoewel er op korte termijn een toename van het aantal verkochte woningen zichtbaar is, daalt het aantal verkopen nog wel wanneer gekeken wordt naar de periode van april vorig jaar tot en met afgelopen maart. Deze daling is echter minder sterk dan in de voorgaande twee jaar.
De huizenprijzen blijven stijgen: het CBS en het Kadaster meldden een toename van 8,6 procent in een jaar tijd. Calcasa zag in het eerste kwartaal een prijsstijging van 5,5 procent en verwacht voor het tweede kwartaal een stijging van 8,8 procent op jaarbasis.
Vooral de goedkoopste woningen (tot 150.000 euro) worden snel duurder met een stijging van 8,4 procent in het eerste kwartaal, terwijl de prijzen van huizen boven een half miljoen euro slechts met 2,4 procent stegen.
Of deze positieve trend op de woningmarkt aanhoudt, zal de komende weken duidelijk worden. Makelaarsvereniging NVM komt binnenkort met een eerste blik op het tweede kwartaal, nadat ze eerder dit jaar nog meldden dat de woningmarkt maar blijft opdrogen.
Naast de koopmarkt stijgen ook de huren van sociale woningen. Woningcorporaties verhogen de huren op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent, net onder de wettelijk toegestane 5,3 procent, aldus Aedes, de vereniging van woningcorporaties.
De huurverhoging ligt 0,7 procent onder de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023, wat ervoor zorgt dat huurders relatief minder van hun inkomen kwijt zijn aan huur.
Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, benadrukt dat de corporatiesector veel heeft gedaan om huren betaalbaar te houden. In 2023 was de gemiddelde huurverhoging slechts 0,1 procent, mede door een aanzienlijke huurverlaging voor 600.000 huishoudens.
Iets meer dan de helft van de corporaties past in 2024 een inkomensafhankelijke huurverhoging toe, waarbij hogere inkomens een grotere stijging ervaren.