Ga je op vakantie en lekker uit eten, dan kan er na de maaltijd wel eens een moment van twijfel ontstaan: moet je nu fooi geven of niet? En zo ja, hoeveel?
In een ander land kan het lastig zijn om te weten wat er van je verwacht wordt. Hoe voorkom je ongemakkelijke situaties?
Fooi geven doe je als waardering voor goede service of lekker eten. Het is een bedankje aan de ober of het personeel. In landen als Nederland en de Scandinavische landen is het personeel niet afhankelijk van fooien.
In andere landen, zoals de Verenigde Staten en sommige Zuid-Europese landen, is fooi veel belangrijker voor het personeel. Werknemers in de horeca zijn in deze landen afhankelijk van fooien om hun lage basissalaris wat op te krikken.
Geef je in Nederland een fooi in een restaurant, dan wordt meestal als vuistregel 5 tot 10% van de rekening aangehouden. En zo gaat het er bij deze populaire Europese vakantielanden aan toe:
Italië
In Italië zie je vaak dat er kosten op de rekening staan, aangeduid als ‘pane e coperto’. Dat betekent letterlijk brood en bestek, maar in feite zijn dit servicekosten. Dit maakt het makkelijk: je betaalt al voor de service. Een extra fooi is dan niet nodig. Het mag natuurlijk wel, als je zeer tevreden bent.
Frankrijk
In Frankrijk is het slim om goed naar de bon te kijken. Vaak zijn de servicekosten al inbegrepen. Staat er ‘service non compris’ op de bon, dan is de service niet inbegrepen en is het gebruikelijk om 10 tot 15% fooi te geven.
Spanje
In Spanje zijn er geen echte harde regels over fooien geven. De laatste jaren zie je dat het wel steeds normaler wordt. Wanneer je tevreden bent met de service en het eten, dan kun je het bedrag naar boven af te ronden en 5 à 10% extra geven.
Griekenland
In Griekenland wordt een fooi op prijs gesteld, maar het is niet verplicht. Net als in Nederland dus eigenlijk. Geef je wel een fooi, dan is 5 tot 10% bovenop de rekening de leidraad.
Duitsland
In Duitsland is het niet vanzelfsprekend om fooi te geven, maar als je het doet, geef dan 5 tot 10% of rond het bedrag op de rekening naar boven af. Extra tip: hou er rekening mee dat er in Duitsland nog best veel gelegenheden zijn waar je alleen contant kunt betalen.
Turkije
In Turkije is fooi niet verplicht in restaurants, maar wel zeer gebruikelijk. Men rekent meestal op 5 tot 10%. Soms, vooral in grote steden, vind je al een servicetoeslag op je rekening.