file 40

Dít is ’t gezondste voedsel ter wereld en niemand eet het

Gezondheidjun 24, 11:28
In een recent onderzoek van de William Paterson Universiteit in New Jersey, VS, is waterkers bekroond tot het gezondste voedingsmiddel van alle groenten en fruit wereldwijd.
Dit verrassende resultaat komt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Preventing Chronic Disease, waarin 41 voedingsmiddelen werden vergeleken op hun ‘voedingsdichtheid’.
Waterkers behaalde een perfecte score van 100, waarmee het voedingsmiddelen als Chinese kool (91,99), snijbiet (89,27), en spinazie (86,43) achter zich liet.
Deze groene groente, rijk aan ijzer, calcium, en vitamine C, bevat daarnaast 14 andere belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten.
De hoge gehaltes aan vitamine A en C ondersteunen het immuunsysteem en beschermen tegen infecties, terwijl calcium, kalium, en magnesium essentieel zijn voor gezonde botten en spieren. Vitamine K in waterkers kan zelfs celbeschadiging in de hersenen voorkomen.
Antioxidanten en gezondheidsvoordelen
De antioxidanten in waterkers helpen bij het beschermen tegen DNA-schade en kunnen het risico op verschillende soorten kanker verlagen.
Een portie van 100 gram waterkers kan al een groot deel van de dagelijkse vitamine C-behoefte dekken, waardoor het een krachtig middel is voor een gezond dieet.
Wat waterkers extra aantrekkelijk maakt, is de beschikbaarheid en betaalbaarheid. In tegenstelling tot dure exotische superfoods, is waterkers eenvoudig en lokaal verkrijgbaar in Nederland en België, vaak voor slechts twee euro per bos.
Dit maakt het een toegankelijke optie voor mensen die hun voeding willen verbeteren zonder diep in de buidel te tasten.
Hoewel waterkers veel voordelen biedt, is matiging belangrijk. Het bevat namelijk mosterdolie, die bij overmatig gebruik irritatie aan de blaas, nieren en maag kan veroorzaken.
Het wordt aanbevolen om waterkers regelmatig in kleinere hoeveelheden te consumeren, bijvoorbeeld als garnering of als onderdeel van een maaltijd, in plaats van grote hoeveelheden in één keer.
Naast de al genoemde voordelen ondersteunt waterkers ook de gezondheid van de ogen door de aanwezigheid van luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen bevorderen een gezond gezichtsvermogen.
Bovendien hebben de ontstekingsremmende eigenschappen van waterkers een positieve impact op de algehele gezondheid.
Meest gelezen