Duitsland heeft zijn eerste besmetting met de nieuwe mpox-variant vastgesteld, zo meldt het Robert Koch Instituut. Dit geval werd afgelopen vrijdag ontdekt en betreft de clade Ib-variant, die al geruime tijd in verschillende Afrikaanse landen circuleert.
In Nederland is de clade Ib-variant tot nu toe nog niet waargenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De snelle verspreiding van deze variant heeft dit jaar wereldwijd voor bezorgdheid gezorgd; de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde in augustus dat de uitbraak als een internationale noodsituatie moet worden beschouwd.
Bekijk ook: 'Nick kreeg de apenpokken: 'Je hoeft je er niet voor te schamen''
Mpox, ook wel bekend als apenpokken, kent twee hoofdvarianten: clade I, die zijn oorsprong vindt in Congo, en clade II, die afkomstig is uit West-Afrika. Laatstgenoemde variant veroorzaakte twee jaar geleden een significante uitbraak in Europa, vooral onder mannen die wisselende seksuele contacten hadden.
Tot nu toe zijn binnen de Europese Unie, samen met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, meer dan 22.000 gevallen van deze variant geregistreerd, waarvan ongeveer 1.300 in Nederland.
Het is nog onduidelijk of de nieuwe mpox-variant dodelijker is dan eerdere varianten. In Afrika overlijden relatief veel mensen aan de ziekte, maar dit kan ook te maken hebben met andere gezondheidsproblemen en de beperkte capaciteit van zorgsystemen daar.
Bekijk ook: 'Apenpokkenvirus voor het eerst ook in Nederland vastgesteld'
De Europese gezondheidsdienst ECDC stelt dat het risico voor Europa op dit moment heel laag is en dat de beschikbare vaccins effectief zijn in het bieden van bescherming.
Mensen die
het virus oplopen, kunnen tussen de 5 en 21 dagen na de besmetting symptomen ervaren zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen kan er ook huiduitslag verschijnen, die kenmerkend is voor de ziekte.
De meeste mensen genezen zonder verdere complicaties binnen enkele weken. Het is belangrijk op te merken dat apenpokken geen geslachtsziekte is, maar zich vooral verspreidt via huid-op-huidcontact. Dit betekent dat iedereen, ongeacht hun seksuele voorkeur, het virus kan oplopen.