In Apeldoorn is er enige paniek ontstaan na de ontdekking van een lichte verontreiniging met de poepbacterie E. coli in het drinkwater.
De gemeente heeft een kookadvies afgegeven voor zo’n 70.000 aansluitingen in Apeldoorn en omliggende gebieden zoals Beekbergen, Ugchelen en Loenen.
Het advies is duidelijk: kook het kraanwater eerst drie minuten voordat het wordt gebruikt voor consumptie of het bereiden van maaltijden. Dat betekent dat het mogelijk een goed idee is om de waterkoker weer eens tevoorschijn te halen.
De impact is onmiddellijk voelbaar. In de supermarkten van Apeldoorn zijn mensen massaal aan het hamsteren geslagen. De bedrijfsleider van de Dirk-supermarkt aan Kanaal Noord vertelde dat binnen vijftien minuten twee tot drie pallets water waren uitverkocht.
Voor de volgende dag heeft hij 10.000 liter besteld, terwijl hij normaal gesproken niet meer dan 1.000 liter per dag nodig heeft.
Ook bij de Lidl en Albert Heijn waren de schappen in no-time leeggeroofd, terwijl klanten met volle karren naar buiten kwamen. Blijkbaar willen mensen liever niet in de rij staan voor een blikje frisdrank.
Vitens, het drinkwaterbedrijf, heeft het kookadvies ingesteld nadat de verontreiniging werd aangetroffen tijdens een reguliere controle op de productielocatie aan de Amersfoortseweg.
De waterreservoirs worden nu stapsgewijs geleegd en gereinigd. Volgens Marieke Stenfert, woordvoerder van Vitens, is het “heel erg vervelend” voor de inwoners. "Het is belangrijk dat we voorzichtig zijn. De afspraak in Nederland is dat testresultaten nul moeten zijn."
Het kookadvies blijft van kracht tot ten minste 14 oktober, wanneer Vitens verwacht meer informatie te kunnen delen. Het advies geldt voor alle water dat gebruikt wordt voor drinken, koffie of thee zetten, limonade maken en zelfs tandenpoetsen.
Douchen en handen wassen met kraanwater is gelukkig nog steeds toegestaan zonder te koken—en dat is vast een opluchting voor de dagelijkse routines van de inwoners.
Vitens onderzoekt nog steeds de oorzaak van de verontreiniging. Klanten worden via SMS of e-mail op de hoogte gehouden, en het bedrijf roept mensen op om ook anderen te informeren, vooral degenen die misschien niet bereikbaar zijn.