Hoewel koffie bekendstaat om de stimulerende werking van cafeïne, is het belangrijk om de consumptie binnen gezonde grenzen te houden.
Experts adviseren daarom om
bewust om te gaan met de hoeveelheid koffie die dagelijks wordt gedronken, evenals het moment waarop de cafeïne het best kan worden ingenomen.
Hoewel veel mensen de dag beginnen met een dampende kop koffie, blijkt dat dit niet altijd het beste moment is.
Cortisol, een hormoon dat je alert maakt en helpt wakker te worden, bereikt zijn piekniveau meestal tussen 8 en 9 uur 's ochtends en opnieuw rond de lunch (tussen 12 en 1 uur).
Het drinken van koffie tijdens deze cortisolpieken kan het effect van cafeïne verminderen. Een betere strategie is om koffie te drinken wanneer het cortisolniveau lager is, bijvoorbeeld tussen 10 en 12 uur 's ochtends en later op de dag tussen 2 en 5 uur.
Hoeveel koffie is te veel?
De meeste gezondheidsadviseurs raden aan om niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken, wat neerkomt op een veilige hoeveelheid van ongeveer 300 tot 400 mg cafeïne.
Het Voedingscentrum adviseert een maximum van vijf kopjes per dag, afhankelijk van hoe sterk de koffie is en hoe gevoelig iemand is voor cafeïne.
Zoals altijd geldt: de effecten van cafeïne verschillen per persoon. Sommige mensen kunnen na één kopje al stuiteren van de energie, terwijl anderen zonder problemen vijf koppen drinken.
Hoewel koffie veel voordelen kan hebben, zoals een verbeterde concentratie en energie, brengt overmatig gebruik ook risico’s met zich mee.
Te veel cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, nervositeit en zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Mensen die meer dan zes kopjes per dag drinken, lopen bijvoorbeeld 22% meer risico op hartproblemen.
Niet iedereen kan evenveel koffie drinken. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, worden aangeraden hun cafeïne-inname te beperken tot 200 mg per dag, oftewel ongeveer twee kopjes koffie.
Voor kinderen onder de 13 jaar is koffie helemaal niet aan te raden, terwijl tieners tussen de 13 en 18 jaar het best kunnen volstaan met één kopje per dag.