gettyimages 2107873217

André van Duin 'sterft in het harnas'

Sterrenjun 25, 8:34
André van Duin, de veelzijdige cabaretier, theatermaker en presentator, viert zijn zestigjarig jubileum in het vak. De 77-jarige alleskunner blijft zichzelf vernieuwen en weet zo het publiek steeds weer te boeien, aldus biograaf Bert Kuizenga, die het boek "Gewoon André" schreef.
Van Duin is een icoon in de Nederlandse entertainmentwereld. Zijn humoristische sketches blijven populair en circuleren nog steeds op platforms zoals YouTube.
"Hij is een aimabel mens, reuze grappig in zijn sketches. Ik heb met hem gewerkt toen Ron Brandsteder ziek werd. Samen speelden we zo’n 85 voorstellingen. Dan voel je heel goed wat zo’n man teweegbrengt. Hij hoefde maar op te komen en het publiek lag al dubbel", vertelt Kuizenga in een interview met Linda.nl.
Hij vervolgt: "Ook heeft hij een goed imago. Ik heb nog nooit iets vervelends over hem kunnen vinden, dat is er gewoon niet. In zo’n lange carrière is dat best bijzonder."
Het blijvende succes van Van Duin wordt toegeschreven aan zijn vermogen om zich aan te passen aan de veranderende tijden. Na het overlijden van zijn partner, terwijl Kuizenga bezig was met het schrijven van de biografie, besloot Van Duin te stoppen met revue en sketches.
Verandering van carrière
"Dat was goed, de humor is veranderd. Volgens mij had hij er ook niet zo’n zin meer in. En toen kwam Jan Slagter (omroepbestuurder van Omroep Max, red.) met de vraag of hij tv-programma’s wilde gaan presenteren. André wist niet of hij dat zou kunnen, maar door zichzelf te blijven, lukte dat uitstekend. Hij heeft een grote gunfactor," legt Kuizenga uit.
Over de toekomst van Van Duin is Kuizenga duidelijk: "André sterft in het harnas. Voor het geld hoeft hij het niet te doen, maar hij kan niet anders. Hij kan niet stilzitten."
"Gewoon André" is een must-read voor fans van André van Duin en iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse entertainment geschiedenis.
Meest gelezen