file 25

Grandioze update: Google Translate voegt het Limburgs toe aan vertaalmachine

Techjun 27, 12:23
Dankzij een update van Google Translate kun je je voortaan moeiteloos mengen tussen de bourgondische zuiderlingen. Vandaag wordt Limburgs namelijk toegevoegd aan het vocabulaire van het vertaalsysteem, in combinatie met nog zo'n honderd andere talen en dialecten.
Google voegt vandaag ruim honderd nieuwe talen en dialecten toe aan de geroemde vertaalmachine Google Translate. Zo spreekt de machine vanaf vandaag Papiaments, de voertaal op Aruba, Curaçao en Bonaire, maar ook de zangerige klanken van de vlaaienbakkers onder de rivieren: het Limburgs.
Volgens een kenner worden de talen steeds vaker online gebruikt. "Het is de missie van Google om informatie wereldwijd zo breed mogelijk beschikbaar te maken", zegt de Limburgse directeur van Google Nederland Martijn Bertisen. "Limburgs hoort daar ook bij."
Het systeem doet kennis op uit bestaande vertalingen, bijvoorbeeld die online staan of uit officiële documenten komen. Bij talen zonder veel online vertaalde teksten, zoals het Papiaments en het Limburgs, is dat moeilijk. Daarom is onder meer samengewerkt met 'native speakers'.
Mengelmoes van dialecten
Het Limburgs kent talloze varianten, zoals het dialect van Weert dat sterk verschilt van het Maastrichts en Venloos, elk met hun eigen vocabulaire.
Google Translate kan alle Limburgse varianten naar het Nederlands of andere talen vertalen, hoewel vertaling naar Limburgs zelf ingewikkelder is en een mengeling van veelgebruikte varianten oplevert.
De provincie Limburg is enthousiast over deze toevoeging van dialecten aan Google Translate. "Maar we zijn ook heel gruuëts (Limburgs voor trots, red.) dat we via ondersteuning van de Limburgse Academie onze bescheiden bijdrage aan deze ontwikkeling hebben kunnen leveren."
Yuri Michielsen, voorzitter van de Limburgse Academie, zegt dat de organisatie de komende jaren nog met Google blijft werken om het Limburgs via de vertaalmachine te optimaliseren.
Naast het Papiaments en het Limburgs heeft de vertaalmachine van Google ook onder meer het Manx (de taal op het eiland Man), Punjabi uit Pakistan en Tamazight uit Noord-Afrika toegevoegd.
Meest gelezen