urban vintage p hya t 1wu unsplash

Buienradar en Weeronline komen met belangrijke update voor juni

Weerjun 18, 12:06
Het zomerweer laat nog even op zich wachten. Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel neerslag en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten van het land.
Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in plaatselijke rivieren en een extra drukke avondspits.

Druipende dinsdag

Dinsdag belooft een hoop nattigheid: er wordt op grote schaal stevige regen verwacht en er zijn kans op onweersbuien. De regen trekt langzaam in noordoostelijke richting over het land, waarbij de meeste regen in het zuidoosten valt.
Daar kan lokaal meer dan 50 millimeter regen vallen, bijna evenveel als normaal gesproken in de hele maand juni. De avondspits kan door het slechte weer extra druk verlopen.

Wateroverlast

Er bestaat een kans op lokale wateroverlast, vooral in het Limburgse heuvelland. Het weerbureau raadt waterschappen in Limburg, maar ook in andere delen van het land aan zich voor te bereiden door waterstanden op voorhand te verlagen.
"Vooral in de provincies Utrecht, Gelderland, Brabant en Limburg kan het flink doorplenzen." Het zuiden van Limburg maakt dinsdagavond ook kans op pittige onweersbuien met mogelijk hagel en zware windstoten.
regen in juni

Overstromende rivieren

Aangezien juni al erg nat was, kan de verzadigde bodem de vele regen niet opnemen, waardoor deze direct in sloten terechtkomt. "Lokale rivieren zullen door zware buien zeker stijgen deze week."
Dit geldt vooral voor kleine rivieren in Nederland en Duitsland. Donderdag en vrijdag worden nog enkele stevige regen- en onweersbuien verwacht, daarna wordt het droger.
Meest gelezen