screenshot 2024 07 10 at 124359 1

Nederland neemt het centrum van Dortmund over

Voetbaljul 10, 13:14
De sfeer in Dortmund is al urenlang elektrisch. Langzaam maar zeker kleurt de Duitse stad in het Ruhrgebied steeds meer oranje.
Honderden Nederlandse fans hebben bezit genomen van het centrum, waar ze zingend, dansend en feestend aftellen naar de cruciale EK-wedstrijd tegen Engeland vanavond.
De oranje zee van supporters is niet te missen. In cafés, op terrassen en op pleinen wapperen Nederlandse vlaggen. De lucht is gevuld met oranje rookpluimen en luide meezingers van bekende voetballiedjes.
De stemming is uitgelaten, maar ook gespannen. Iedereen beseft dat er vanavond iets groots op het spel staat.
De politie houdt een discreet oogje in het zeil, maar hoeft vooralsnog nauwelijks in te grijpen. De sfeer is overwegend goedmoedig en er zijn geen noemenswaardige incidenten gemeld.
De stad Dortmund is duidelijk voorbereid op de komst van de duizenden fans. Overal staan schermen waarop de wedstrijd live te zien zal zijn. Ook zijn er tal van eet- en drinkgelegenheden geopend waar fans terecht kunnen voor een hapje en een drankje.
Spanning groeit met de minuut
De spanning in de stad groeit met de minuut terwijl de fans zich verzamelen in het Signal Iduna Park, het imposante stadion waar vanavond de EK-kraker tussen Nederland en Engeland zal plaatsvinden.
Ondertussen staat het verkeer wel flink vast. Rond 7.00 uur constateerde de ANWB files door politiecontroles aan de grens met Duitsland, waardoor de vertragingen snel oplopen.
Op de A12 bij Arnhem is het bijzonder druk, met vertragingen die al ruim twintig minuten bedragen. Rijkswaterstaat meldde via X dat de files "langzaam maar zeker"langer worden.
Andere grensovergangen, zoals de A67 en A74, beginnen eveneens drukker te worden naarmate de ochtend vordert.
De KNVB verwacht dat ongeveer 75.000 Nederlandse supporters de reis naar Duitsland zullen maken, terwijl de stad Dortmund zich voorbereidt op een totale toestroom van meer dan 100.000 voetbalfans.
Meest gelezen