nederland roemenie samenvatting

Nederlands Elftal walst over Roemenië: 3-0!

Voetbaljul 02, 20:04
Het Nederlands elftal heeft zich hersteld van de teleurstellende nederlaag tegen Oostenrijk en heeft met een overtuigende 3-0 overwinning op Roemenië de kwartfinales van het EK bereikt.
In München zorgden Cody Gakpo en invaller Donyell Malen voor de doelpunten die Oranje naar de volgende ronde brachten.
Voorafgaand aan de wedstrijd was bondscoach Ronald Koeman optimistisch gestemd. Ondanks de teleurstellende vertoning tegen Oostenrijk, waar harde woorden vielen, besloot Koeman slechts minimale wijzigingen door te voeren in de opstelling.
Denzel Dumfries keerde terug van een hamstringblessure en verving Lutsharel Geertruida. Daarnaast verving Xavi Simons Joey Veerman, wat Tijjani Reijnders een meer verdedigende rol op het middenveld gaf.
De meest opvallende wijziging was de terugkeer van Steven Bergwijn in de basis.
Roemenië begon sterk en zette Nederland in het eerste kwartier onder druk, met name via de rechterkant waar Dennis Man voor gevaar zorgde.
Maar Nederland herpakte zich snel en begon het spel te dicteren. Een knappe opbouw leidde tot de openingstreffer. Jerdy Schouten speelde de bal scherp naar Xavi Simons, die op zijn beurt Cody Gakpo bediende.
Gakpo trok naar binnen en schoot met zijn rechterbeen raak, wat zijn derde doelpunt van het toernooi betekende en hem tot medetopscorer van het EK maakte.
Nederland bleef de rest van de eerste helft domineren, maar wist geen tweede doelpunt te maken. Depay was niet scherp, tien corners leverden niets op en kansen voor Simons en Reijnders werden niet benut.
Bergwijn moest hinkend het veld verlaten en werd vervangen door Donyell Malen.
In de tweede helft kreeg Nederland nog grotere kansen. Depay miste van dichtbij, een kopbal van Virgil van Dijk belandde op de paal en een doelpunt van Gakpo werd afgekeurd wegens buitenspel.
Koeman besloot in de 69ste minuut nieuwe krachten in te brengen: Micky van de Ven verving Nathan Aké en Joey Veerman kwam voor Jerdy Schouten.
Nederland werd steeds dominanter en Roemenië kon nauwelijks nog weerstand bieden. In de 83ste minuut viel eindelijk de bevrijdende tweede goal.
Gakpo hield de bal aan de achterlijn en vond de vrijstaande Malen, die eenvoudig scoorde. Met de invallers Wout Weghorst en Daley Blind in het veld speelde Nederland de wedstrijd rustig uit.
In blessuretijd zorgde Malen met een knappe actie voor de 3-0 eindstand.
Zaterdag wacht in Berlijn de winnaar van de achtste finale tussen Oostenrijk en Turkije. Oranje kan zich verheugen op deze wedstrijd met de wetenschap dat het team, geleid door sterspelers als Gakpo en Malen, klaar is voor de uitdagingen die voor hen liggen.