file 7

Nathan Aké neemt het op voor Ruud Gullit-imitators en geeft zijn mening

Voetbaljun 21, 8:00
Afgelopen week ontstond er flinke ophef, nadat drie Oranje-fans zich verkleed hadden als Ruud Gullit, inclusief pruik met weelderige dreadlocks en donkere schmink.
Ruud Gullit reageerde zelf sportief en zei zich 'vereerd' te voelen dat supporters hem imiteren. Nu wordt ook Nathan Aké gevraagd naar zijn mening over het voorval.
Drie enthousiaste supporters, verkleed als Ruud Gullit tijdens het EK in 1988, zorgden afgelopen week voor internationale commotie. Ze droegen opvallende pruiken en hadden hun gezichten zwart geschminkt. De beelden van hun kostuum gingen viraal op het internet en velen noemden de actie racistisch.
Zo ook protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). "Als je je als wit persoon schminkt om eruit te zien als zwart persoon, dan is dat altijd blackface, zonder uitzondering. Het maakt niet uit of het gedaan wordt vanuit hommage, eerbetoon, geintje of karikatuur,'' schrijven zij op Facebook.
Ze richten zich in het specifiek op Rasta Ruud, een van de drie supporters die ook wel eens optreedt als DJ in het markante kostuum. "Je lijkt niet op Ruud Gullit maar op Zwarte Piet,'' vindt de actiegroep.
Afgelopen dinsdag reageerde Ruud Gullit zelf op het voorval. Hij kan het eerbetoon wel waarderen. "Ze zijn me nog niet vergeten," concludeert hij. Het herinnert hem aan een van zijn grootste prijzen als voetballer.
Nathan Aké reageert
Tijdens een persconferentie wordt Nathan Ake, verdediger in het Nederlands elftal van Nederlands-Ivoriaanse afkomst, ook gevraagd naar zijn mening.
Hij noemt de ophef die is ontstaan door de Ruud Gullit-imitators 'overdreven.' Ronald Koeman schaart zich achter zijn pupil. "Daar sluit ik me wel bij aan... dan ben ik er lekker klaar mee."
"Ik vind het eerlijk gezegd niet zo'n probleem", legt Aké uit. "Als ik gewoon eerlijk mag zijn... ik vind het gewoon te ver gaan en vind dat iedereen dat soort dingen moet kunnen doen."
Meest gelezen