gettyimages 2160312782

Oranje's overmacht: Engeland had maar één keer winst in laatste 9 duels

Voetbaljul 09, 8:29
Het Nederlands elftal heeft de afgelopen 25 jaar bewezen een geduchte tegenstander te zijn voor het Engelse voetbalteam. Hoewel Oranje tijdens de groepsfase van het EK in 1996 een zware nederlaag leed met 4-1, zijn de resultaten in de negen daaropvolgende wedstrijden veel gunstiger geweest voor Nederland.
Sindsdien heeft Nederland slechts één keer verloren van Engeland, en dat was tijdens het debuut van Ronald Koeman als bondscoach. Deze vriendschappelijke wedstrijd vond plaats op 23 maart 2018 in de Johan Cruijff ArenA en eindigde in een 0-1 nederlaag voor Nederland.
In de overige acht ontmoetingen heeft Nederland vier keer weten te winnen, terwijl de overige vier wedstrijden in een gelijkspel eindigden. Drie van deze vier overwinningen werden behaald in oefenwedstrijden.
De eerste was in 2001, toen Nederland met 0-2 won. Vervolgens was er de spannende wedstrijd in 2012 die eindigde in een 2-3 overwinning voor Oranje. De derde overwinning in een oefenwedstrijd vond plaats in 2016, waarbij Nederland met 1-2 zegevierde.
De meest recente overwinning kwam in juni 2019 tijdens de halve finale van de Nations League in Portugal, waar Nederland na verlenging met 3-1 won.
Ronald Koeman heeft als speler van het Nederlands elftal ook indrukwekkende resultaten geboekt tegen Engeland. Hij speelde vier keer tegen de Engelsen en verloor nooit, met twee overwinningen en twee gelijke spelen als resultaat.
Een van de meest memorabele overwinningen vond plaats op 13 oktober 1993, tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd in Rotterdam. Nederland won met 2-0, waarbij Koeman zelf de score opende met een vrije trap.
Deze wedstrijd blijft bijzonder omdat Koeman net daarvoor ontsnapte aan een rode kaart na een overtreding op de doorgebroken Engelse speler David Platt. Dankzij deze overwinning kwalificeerde Nederland zich voor het WK 1994 in de Verenigde Staten, terwijl Engeland zich niet wist te plaatsen.
De rivaliteit tussen Nederland en Engeland heeft door de jaren heen vele memorabele momenten opgeleverd. De wedstrijden zijn vaak spannend en onvoorspelbaar, wat ze des te boeiender maakt voor de fans.
Verwachtingen Nederland - Engeland
Volgens voetbalverslaggever Willem Vissers zijn de krachtsverschillen tussen Nederland en Engeland nihil, dus de wedstrijd op 10 juli hangt volgens hem voornamelijk af van toeval, geluk of beslissingen van de scheidsrechter. "Dat is dan weer de charme van de saaiheid: iets heel kleins kan heel beslissend zijn."
Meest gelezen