felix zwayer

Scheidsrechter Nederland - Engeland eerder beticht van omkoping

Voetbaljul 10, 23:54
Felix Zwayer had de leiding bij de halve finale van het EK 2024 tussen Nederland en Engeland, maar de Duitse scheidsrechter lag al voor het duel onder vuur.
Zijn prestaties tijdens de wedstrijd hebben de kritiek niet verminderd, integendeel. In binnen- en buitenland klinken dezelfde geluiden: Zwayer zou niet op de hand van Oranje zijn geweest en zijn beslissingen worden zwaar bekritiseerd. Ook Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk was niet over hem te spreken.
Het was de tweede keer in korte tijd dat de 43-jarige Duitser een duel van het Nederlands elftal leidde. Hij floot eerder de wedstrijd waarin Nederland met 3-0 van Roemenië won.
Voor Zwayer werd het zijn vierde wedstrijd van dit toernooi. Naast de halve finale en de wedstrijd tegen Roemenië, floot hij ook de groepswedstrijden tussen Italië en Albanië (2-1) en Portugal en Turkije (3-0).
Een opmerkelijk aspect van deze wedstrijd is de aanwezigheid van de Engelse speler Jude Bellingham, die in het verleden fel uithaalde naar Zwayer.
Na een verloren wedstrijd van Borussia Dortmund tegen Bayern München in 2021 bekritiseerde Bellingham de scheidsrechter vanwege een controversiële strafschop toegekend aan Bayern.
Deze strafschop werd beslissend voor de wedstrijd en werd gegeven vanwege een handsbal van Mats Hummels. Robert Lewandowski scoorde de penalty en bezegelde daarmee de overwinning voor Bayern.
Bellingham's uitlatingen kostten hem destijds een boete van 40.000 euro van de Duitse voetbalbond. Sinds dat incident heeft Zwayer geen wedstrijden van Dortmund meer geleid in de Bundesliga.
Toch koost de UEFA om Zwayer opnieuw aan te stellen voor een wedstrijd waarin Bellingham speelde.
De kritiek van Bellingham verwees naar een incident uit 2004, waarbij Zwayer betrokken was bij een mogelijke matchfixing zaak. Als assistent-scheidsrechter ontving hij destijds 300 euro van scheidsrechter Robert Hoyzer voorafgaand aan een wedstrijd tussen de reserves van Wuppertal en Werder Bremen.
Hoewel Wuppertal de wedstrijd won, was dit niet direct toe te schrijven aan Zwayer's acties.
Zwayer meldde het incident uiteindelijk zelf aan de Duitse voetbalbond (DFB) in 2005, maar kreeg desondanks een schorsing van zes maanden opgelegd vanwege zijn rol in de zaak en het verzuimen om eerder melding te maken.
Robert Hoyzer werd voor zijn aandeel in meerdere omkopingszaken levenslang geschorst.
De aanstelling van Zwayer voor deze halve finale zorgt voor gemengde gevoelens. Aan de ene kant staat hij bekend als een ervaren scheidsrechter met meerdere toonaangevende wedstrijden op zijn naam.
Aan de andere kant blijft zijn verleden en de recente kritiek van spelers als Bellingham een schaduw werpen over zijn carrière.
Meest gelezen