Goed nieuws voor hbo-docenten: vanaf nu worden de salarisbesprekingen uitgevoerd door de onderhandelaars van hun vakbonden. Dankzij het nieuwe cao-akkoord kunnen ze daarom rekenen op extra voordelen die niet misselijk zijn.
Het hbo-onderwijs behoorde sowieso al tot
de sectoren die het snelst in salaris stijgen, met loonsverhogingen tot wel 13,8% in 2023. Ook dit jaar zit hun loon weer flink in de lift. Per 1 juli gaan medewerkers er namelijk 3% op vooruit, gevolgd door nog een stijging van 4% in 2024.
Daarnaast ontvangen ze twee bruto-uitkeringen van 485 euro, waarvan een aanzienlijk deel naar belastingen gaat, maar waar ze toch een leuke boterham kunnen smeren.
In 2024 verdient een hbo-docent volgens Randstad tussen de 3.561 en 5.564 euro bruto per maand, oftewel 59.124 euro per jaar. Vanaf 1 juli stijgt dit met 3% naar een maandinkomen tussen 3.668 en 5.731 euro.
Zes maanden later komt daar nog eens 4% bij, waardoor het
salaris uitkomt tussen 3.815 en 5.960 euro per maand. Hiermee benaderen hbo-docenten steeds meer het salarisniveau van hun universitaire collega's.
Zelfs de basisschooldocenten vallen dit jaar in de prijzen. Alle leraren op de basisschool gaan door de toepassing van nieuwe salarisschalen dit jaar minimaal 4 procent meer verdienen. Ook gaat voor hen de eindejaarsuitkering omhoog van 6,3 procent naar 8,33 procent. Toch een mooie blijk van waardering voor het vak.
Erkend diploma niet per se vereist
Aan de slag als hbo-docent? Dat kan relatief eenvouding, omdat een formele lesbevoegdheid niet altijd direct vereist is (gericht op het behalen van een landelijk erkende kwalificatie, certificaat of diploma).
Sommige onderwijsinstellingen stellen echter wel de eis deze binnen twee jaar te behalen. Vooral in vakgebieden met tekorten, zoals techniek, onderwijs en gezondheidszorg, zijn er goede kansen in het hbo-onderwijs. Op de website van Werken Bij Hogescholen kun je zien of er behoefte is aan docenten binnen jouw vakgebied.