file 3

Meer vrouwen in dienst bij TU Eindhoven door nieuw beleid: ‘Mannen mogen niet solliciteren’

Werkjun 18, 13:55
Het nieuwe beleid van TU Eindhoven wordt beschouwd als een succes. In de afgelopen vijf jaar zijn er bij de Technische Universiteit ongeveer evenveel vrouwelijke als mannelijke wetenschappers aangenomen.
In totaal zijn er de afgelopen vijf jaar 135 vrouwen en 147 mannen bij de TU/e gaan werken. Ter vergelijking: in de vijf jaar daarvoor waren dit slechts 58 vrouwen en 122 mannen. Een woordvoerder vertelt aan NU.nl: "Ons doel is dat uiteindelijk een derde van de werknemers in alle faculteiten vrouw is."
Het aantal vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf is in de afgelopen vijf jaar gestegen van 134 naar 208. Ieder jaar kwamen er ongeveer evenveel vrouwen als mannen bij. Hierdoor steeg het percentage vrouwen in de wetenschappelijke staf, die bestaat uit hoogleraren, universitaire hoofddocenten en universitaire docenten, van 22 naar 29 procent.

Mannen maken geen kans

Het in 2019 ingevoerde programma om meer vrouwen aan te trekken, blijkt zijn vruchten af te werpen. Als gevolg van dit beleid maken mannen in de eerste fase van sollicitaties geen kans op een deel van de functies bij de universiteit.
"Het programma houdt in dat bij bepaalde wetenschappelijke vacatures gedurende de eerste zes maanden van de werving alleen vrouwen kunnen solliciteren."
Zodra ze het gewenste percentage behaald hebben, is het voor mannen weer mogelijk om zonder vertraging te solliciteren. Bij bepaalde faculteiten blijft de verhouding tussen mannen en vrouwen namelijk een dingetje. "De hardcore bètavakken als elektrotechniek, wiskunde en informatica blijven moeite hebben om vrouwen te trekken."
De universiteit erkent dat het beleid ook negatieve reacties veroorzaakte. "Bij de introductie deed het internationaal veel stof opwaaien. Het doel is niet alleen gelijke waardering en kansen voor vrouwen en mannen bevorderen, maar ook de kwaliteit van onderwijs en onderzoek verhogen."

Aanpak blijkt effectief

De TU/e ziet grote pluspunten in de huidige aanpak: "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een divers personeelsbestand leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie."
Ze besluiten daarom door te zetten 'totdat ook op andere faculteiten minstens een derde van het personeelsbestand vrouw is.'
Meest gelezen