vliegtuigccrash ederveen

Beelden: vliegtuig stort neer op boerderij in Ederveen

Binnenlandjun 20, 13:17
Op woensdagmiddag is een klein vliegtuig gecrasht in de hooibalen van een boerderij aan de Buurtweg in Ederveen.
De twee inzittenden van het neergestorte vliegtuig raakten bekneld en moesten door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. Direct na het ongeluk rukten de hulpdiensten massaal uit.  
Een van de inzittenden raakte zwaargewond, de toestand van de andere passagier is op dit moment nog niet bekend. Beide inzittenden zijn met spoed overgebracht naar het UMC-ziekenhuis in Utrecht voor verdere behandeling.
De dienst Luchtvaarttoezicht is inmiddels begonnen met een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval met het oranje vliegtuigje. Meer informatie hierover zal naar verwachting in de komende dagen beschikbaar komen.
Bekijk de beelden hieronder:
Hoe vaak crashen kleine vliegtuigen in Nederland?
Het aantal crashes van kleine vliegtuigen in Nederland is relatief laag. In het algemeen vinden wereldwijd ongeveer 100 vliegtuigcrashes per jaar plaats, wat neerkomt op ongeveer één crash elke drie of vier dagen​.
Specifieke statistieken voor kleine vliegtuigen in Nederland zijn minder gedetailleerd beschikbaar, maar er zijn jaarlijks enkele incidenten met kleinere vliegtuigen, vooral gezien het aantal geregistreerde kleine vliegtuigen in Nederland.
Eind 2023 waren er 2.646 luchtvaartuigen in Nederland, waaronder veel kleinere toestellen zoals lesvliegtuigen, privévliegtuigen en zweefvliegtuigen
Kleine privévliegtuigen wel hebben een hoger risico om uit de lucht te vallen: in de Verenigde Staten waren er in 2020 ongeveer 1.139 ongevallen met privévliegtuigen, waarvan er 205 stuks een fatale afloop hadden.
Over de hele wereld komen crashes met vliegtuigen gemiddeld slechts enkele keren per jaar voor, natuurlijk afhankelijk van het type luchtvaart. Over het algemeen blijft vliegen een van de veiligste vervoersmiddelen, vooral vergeleken met de auto.
Meest gelezen