gettyimages 1323380369 1

Willem-Alexander en Maximá vanavond grote afwezigen bij EK

Binnenlandjul 10, 14:02
Koning Felipe van Spanje zat gisteravond op het puntje van zijn stoel tijdens de spannende wedstrijd tussen Spanje en Frankrijk in Berlijn.
Eveneens zal de Britse prins William vanavond niet ontbreken als Oranje de halve finale speelt tegen Engeland. Ook koning Frederik van Denemarken en zijn dochter prinses Josephine hebben hun nationale team al in actie gezien tijdens het EK.
Maar waar zijn de Oranjes?
Opvallend is dat de 'koninklijke' stoeltjes in het stadion van Dortmund vanavond wederom leeg blijven. Terwijl er maar liefst 80.000 Nederlandse supporters naar de Duitse stad afreizen om hun team aan te moedigen, kiezen de Nederlandse royals ervoor om niet aanwezig te zijn.
Afgelopen maandag vertrok het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig PH-GOV naar Griekenland, waar ze hun zomervakantie doorbrengen op de Peloponnesos.
Veel Nederlanders zullen zich afvragen waarom het koningshuis ontbreekt. In het verleden heeft het Hof een strikt beleid gehanteerd, waarbij hooguit toenmalig kroonprins Willem-Alexander werd afgevaardigd terwijl zijn moeder Beatrix koningin was.
Het is echter zeker dat koning Willem-Alexander naar de Olympische Spelen in Parijs zal gaan, aangezien hij erelid is van het IOC.
Mocht Nederland de finale van aanstaande zondag halen, dan is de kans groot dat we koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de tribune zullen zien, mogelijk vergezeld door hun dochter prinses Amalia.
Vanavond in Dortmund zal staatssecretaris Vincent Karremans Nederland vertegenwoordigen. Het VVD-talent en voormalig wethouder in Rotterdam zal qua zichtbaarheid veel van zijn nieuwe collega’s in het kabinet overtreffen.
Het is aannemelijk dat premier Dick Schoof, die vandaag nog in de Verenigde Staten is voor de NAVO-bijeenkomst, ook aanwezig zal zijn in het voetbalstadion als Nederland de finale haalt.
De afwezigheid van het koningshuis tijdens deze halve finale zal zeker de aandacht trekken, maar de hoop en steun van de Nederlandse fans zullen desondanks niet minder zijn.
Het EK is in volle gang en de verwachtingen zijn hooggespannen. Met de afwezigheid van de Oranjes ligt alle aandacht nu op de prestaties van het Nederlands elftal en de vraag of ze de finale zullen bereiken.
Nederland houdt zijn adem in en de supporters bereiden zich voor op een spannende avond in Dortmund.
Meest gelezen