pomes spartak moskou

Promes gedumpt door Spartak Moskou

Buitenlandjul 01, 21:36
Quincy Promes is niet langer in dienst bij Spartak Moskou, zo kondigde de Russische club maandag aan.
Promes werd gearresteerd in Dubai vanwege betrokkenheid bij een verkeersongeval tijdens het winterkamp van zijn team in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), kort nadat hij in Nederland bij verstek was veroordeeld voor het smokkelen van 1.362 kilogram cocaïne.
Na zijn arrestatie op het vliegveld van Dubai werd Promes aanvankelijk op vrije voeten gesteld, ondanks dat hij de plaats van het ongeval had verlaten zonder de schade te betalen.
De autoriteiten in Dubai ontdekten echter bij een paspoortcontrole dat er een Interpol-bulletin was uitgegeven wegens zijn voortvluchtige status.
Na het te koop lopen met een extravagante levensstijl tijdens zijn borgtocht, werd hij uiteindelijk enkele maanden gevangen gezet en mag hij sindsdien de VAE niet verlaten.
"Quincy Promes miste de gehele tweede helft van het seizoen vanwege persoonlijke redenen die hem verhinderden terug te keren naar Rusland na het wintertrainingskamp in de VAE," schreef Spartak Moskou op Telegram.
"Helaas zijn deze omstandigheden nog steeds van kracht, en het is momenteel niet mogelijk om te praten over Quincy’s terugkeer bij de club." Nederland heeft de VAE gevraagd om de uitlevering van Promes en een eerste hoorzitting hierover vond begin mei plaats.
Het contract van de Nederlandse speler bij Spartak Moskou liep eind juni af. Promes speelde voor het eerst in Moskou van 2014 tot 2018, waarna hij naar Sevilla vertrok.
Een jaar later blonk hij uit bij Ajax en vertegenwoordigde Nederland tijdens de Europese kwalificatiewedstrijden en de Nations League groepswedstrijden in 2019 en 2020, maar zijn situatie verslechterde al snel.
In december 2020 werd Promes gearresteerd wegens het vermeend neersteken van zijn neef tijdens een feestje. Terwijl het bewijs tegen hem werd verzameld, verliet hij Amsterdam en keerde terug naar Spartak in 2021.
Terwijl hij in Moskou speelde, werd hij veroordeeld voor de steekpartij en kreeg hij 1,5 jaar gevangenisstraf. Hij is in beroep gegaan tegen dat vonnis.
In mei 2023, terwijl hij nog steeds in Rusland speelde, kondigden de Nederlandse aanklagers nieuwe aanklachten tegen Promes aan wegens financiering en betrokkenheid bij een plan om twee ladingen cocaïne in januari 2020 via de haven van Antwerpen te importeren, met een gezamenlijk gewicht van 1.362 kilogram.
De zaak berustte sterk op onderschepte chatberichten die de betrokkenen dachten te versturen via het versleutelde SkyECC-netwerk.
Promes en zijn medeverdachte, Marylio V. uit Purmerend, werden beiden schuldig bevonden aan een directe rol in het plan.
Dit omvatte Promes die naar verluidt chatberichten stuurde naar mensen die naar de haven werden gestuurd om de in zeecontainers verborgen cocaïne op te halen. Hij werd opnieuw bij verstek veroordeeld en kreeg zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnesmokkel.
Hij heeft ook in deze zaak beroep aangetekend. De hoorzitting kan leiden tot een zwaardere straf als het vonnis wordt bevestigd. Aanklagers hadden aanbevolen dat de voetballer negen jaar achter de tralies zou doorbrengen.
"Hij lijkt te denken dat hij onaantastbaar is in Rusland of in het buitenland," zei de aanklager tijdens het proces. Ze wilden weten "hoe een zo succesvolle voetballer zichzelf zo diep in de criminaliteit kon laten meeslepen."
Spartak Moskou zei maandag dat de club hoopt dat ze in de toekomst Promes weer in hun ploeg kunnen verwelkomen. Hij staat op de zesde plaats van de all-time topscorerslijst van de club, met 114 doelpunten in 235 wedstrijden.
"De Nederlander werd een van de hoofdrolspelers van het kampioensseizoen en scoorde het winnende doelpunt in de Russische Super Cup-wedstrijd in 2017. Vijf jaar later scoorde hij ook het beslissende doelpunt in de Russische bekerfinale tegen Dynamo in Luzhniki."
Meest gelezen