file 18

Economen voorspellen: woningprijzen bereiken recordhoogtes in 2025

Geld15 okt , 9:31
In 2025 zullen de huizenprijzen naar verwachting verder stijgen, zo voorspellen economen van ABN AMRO. In een recent rapport onthullen ze met hoeveel percentage de prijzen van koopwoningen zullen toenemen.
Het rapport onthult dat de huizenprijzen in 2025 opnieuw omhoog schieten, maar dat de groei iets zal afnemen in vergelijking met het huidige jaar. Zo voorspelden economen van de ABN AMRO dat de prijzen van koopwoningen in 2024 met 8,5 procent zullen toenemen, gevolgd door een stijging van 7 procent in 2025.
Bekijk ook: 'Starters kiezen voor wonen op een schip'
De stijgende woningprijzen worden vooral veroorzaakt door hogere lonen en een dalende hypotheekrente. Deze ontwikkelingen stellen consumenten in staat om grotere leningen aan te vragen.
Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, merkt op dat de concurrentie op de woningmarkt hierdoor toeneemt en dat kopers vaker overbieden op woningen. Daarnaast heeft het herstelde vertrouwen van potentiële huizenkopers ook een gunstig effect op de huizenprijzen.
Een opvallende trend is dat de prijzen van bestaande woningen sneller stijgen dan die van nieuwbouwwoningen. Bokeloh legt uit dat de lagere hypotheekrente nieuwbouwprojecten aantrekkelijker maakt. Hierdoor kiezen steeds meer gezinnen ervoor om naar een nieuwbouwwoning te verhuizen, waardoor hun huidige woningen vrijkomen voor andere kopers.
Dit zorgt ervoor dat er meer transacties plaatsvinden op de woningmarkt. Daarentegen verwacht ABN AMRO dat deze trend in de loop van 2025 zal afnemen, omdat de doorstroming naar nieuwbouwprojecten waarschijnlijk zal stagneren door een gebrek aan nieuw opgeleverde woningen.
Bekijk ook: 'Makelaars geen last meer van een zere rug: maak kennis met de metselrobot'
Daarnaast is de overheid nog ver verwijderd van haar doelstelling om jaarlijks minstens 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Op dit moment zijn er ongeveer 90.000 woningen in aanbouw, maar de oplevering laat nog één tot twee jaar op zich wachten. Bokeloh benadrukt dat deze vertraging de overheidsdoelstelling nog verder uit het zicht houdt.
Als we naar de bredere woningmarkt kijken, zien we dat het gebrek aan aanbod, in combinatie met de stijgende vraag, leidt tot hoge prijzen. Het is essentieel dat de overheid en de bouwsector deze uitdagingen aanpakken om een toekomstig woningtekort te voorkomen.
Economische factoren zoals inflatie en rentestanden spelen ook een belangrijke rol in de dynamiek van de woningmarkt. Daarom is het cruciaal om innovatieve oplossingen te vinden die de woningbouw stimuleren en zorgen dat de benodigde woningen snel worden gerealiseerd.