De huizenprijzen in Nederland zijn afgelopen maand fors gestegen, met een gemiddelde toename van 10,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit is de grootste stijging in bijna twee jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
In juli betaalden kopers gemiddeld 1,4 procent meer voor een woning dan de maand ervoor, waarbij de gemiddelde prijs voor een bestaande woning uitkwam op ruim 457.000 euro.
Econoom Nic Vrieselaar wijst op de recente loonstijgingen als een belangrijke factor voor deze prijsstijgingen. "De inflatiecorrectie op lonen zorgt ervoor dat mensen meer kunnen lenen, wat hen in staat stelt hogere bedragen te bieden op de woningmarkt," legt hij uit.
Hij merkt op dat deze loonstijgingen, in combinatie met versoepelde leennormen van de overheid, direct doorwerken in de stijgende woningprijzen. "Als er veel concurrentie is, zijn mensen bereid hun extra geld meteen in te zetten om een huis te kopen."
De huizenprijzen liggen nu gemiddeld zo'n 4,6 procent hoger dan tijdens de piek in juli 2022. Vrieselaar verklaart dit deels door de hogere salarissen.
"Waar je tijdens de piek van 2022 met een modaal inkomen en een rente van 1,5 procent een hypotheek van 400.000 euro kon krijgen, is dat bedrag nu gestegen naar 425.000 euro bij een rente van 4,2 procent."
Na de piek in 2022 volgde een periode van dalende prijzen, mede veroorzaakt door de oplopende hypotheekrente. Hierdoor konden huizenkopers minder lenen en daalde hun koopkracht.
Sinds juni vorig jaar zijn de huizenprijzen echter
weer aan het stijgen en volgens Vrieselaar zal deze trend zich voorlopig voortzetten. "In deze woningmarkt kun je niet lang wachten, dat weten de kopers. Met de huidige loonstijgingen en de lagere hypotheekrente verwacht ik dat de prijzen nog verder zullen stijgen."
"Een toename van het aanbod, bijvoorbeeld door verhuurders die hun woning verkopen, zal naar verwachting geen grote invloed hebben."
Ook het aantal woningverkopen is in juli toegenomen. Het Kadaster registreerde 18.610 verkopen, bijna een kwart meer dan in dezelfde maand vorig jaar.
Deze stijging past bij de trend die de overheidsinstantie al langer ziet. Tot en met juli dit jaar zijn de verkoopregistraties met 11 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022.