file 8

Kamer in Amsterdam: dit zijn de nieuwe prijzen

Geldjun 18, 10:03
De Nederlandse studentenkamermarkt staat onder druk. De gemiddelde huurprijs voor een kamer in een studentenhuis is opnieuw gestegen, zo meldt kamerverhuurplatform Kamernet.
Deze huurstijgingen zetten de krappe studentenhuisvesting nog verder op scherp. Met name in Amsterdam, waar de kamerprijs nu al tegen de €1.000,- per maand aanschuurt, wordt het voor veel studenten onmogelijk om een betaalbare kamer te vinden.
De schaarste aan kamers wordt bovendien onderstreept door het toegenomen aantal reacties per kamer op Kamernet. Waren dat er vorig jaar gemiddeld 18, nu zijn dat er gemiddeld 20.
De nijpende kamertekorten zorgen voor grote zorgen. De nieuwe regering ziet het zelfs als een reden om het aantal universiteitsplaatsen voor internationale studenten te verminderen.
In de afgelopen jaren hebben verschillende universiteiten en hogescholen al (buitenlandse) studenten gewaarschuwd om niet naar Nederland te komen zonder gegarandeerde woonruimte.

Prijzen voor kamers

In Amsterdam betaal je gemiddeld al €951,- per maand, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. Utrecht volgt met gemiddeld €800,- en Den Haag met €745,-.
Naast de kamerproblematiek is er ook onrust onder studentenorganisaties over de plannen van het nieuwe kabinet om de college- en universiteitsgelden te verhogen voor "vertraagde" studenten.
De coalitie wil de kosten met €3.000,- per jaar verhogen voor studenten die langer dan één jaar extra nodig hebben om hun studie af te ronden. Het huidige basisbedrag bedraagt €2.530,- per jaar. De vier partijen stellen dat de "boete" €282 miljoen naar de schatkist zal opleveren.
Studentenorganisaties en experts betwijfelen echter het effect van deze maatregel. Zij vrezen dat de verhoging studenten die hun studie noodgedwongen moeten pauzeren of vertraging oplopen vanwege stress, persoonlijke omstandigheden of andere drukfactoren, juist extra zal benadelen.
Bovendien wijzen zij erop dat een soortgelijke boete in 2010 door het eerste kabinet-Rutte werd ingevoerd, maar in 2012 weer werd afgeschaft vanwege de teleurstellende resultaten.
De komende tijd zal duidelijk moeten worden hoe de nieuwe regering de krapte op de studentenhuisvestingsmarkt wil aanpakken en of de plannen rondom de verhoging van de collegegelden voor "vertraagde" studenten werkelijkheid worden. Eén ding is zeker: de druk op de Nederlandse student neemt toe.
Meest gelezen