Steeds meer jongeren vergokken hun geld aan sportwedstrijden, zo blijkt uit een recente analyse. Onderzoeksbureau Ruigrok komt tot de conclusie dat zes op de tien Nederlandse jongeren deze zomer mogelijk geld inzet op sportwedstrijden.
Gokken op wedstrijden
Het is tegenwoordig doodeenvoudig om online geld in te zetten op een bepaalde uitslag, in de hoop dat je voorspelling uitkomt en je winst maakt. Het EK voetbal, dat vrijdag van start ging in Duitsland, biedt hier natuurlijk een uitgelezen kans voor.
Het onderzoek naar het gokgedrag van jongeren is gedaan voor een campagne van Loket Kansspel, het steunpunt van de overheid voor mensen met serieuze gokproblemen. Zo'n 975 jongvolwassen participeerden aan dit onderzoek. Uiteindelijk bleek 62% van de deelnemers bereid om een gokje te wagen.
Negatieve gevolgen
Uit het onderzoek blijkt dat ruim 30 procent van de jongvolwassenen deze zomer wil gaan gokken op wedstrijden. Zo'n 32 procent twijfelt nog. Opvallend is dat voornamelijk mannen geneigd zijn om online geld in te zetten.
De groep zegt zich wél bewust te zijn van de risico's. Toch heeft 44 procent van de spelers wel eens meer
geld ingezet dan ze eigenlijk konden missen. 78 procent van de fanatieke gokkers beweert zich goed te verdiepen in een bepaalde sport, waarmee ze de kans op winst vergroten. Gemiddeld verliezen de spelers zo'n 52 euro per maand.
Online gokken legaal
Sinds oktober 2021 is online gokken legaal in Nederland. Met de vorige week gelanceerde campagne van Loket Kansspel wil de overheid meer bewustheid creëren over (online) gokken. Op de website is allerlei informatie geopenbaard, zoals ervaringsverhalen en tips. Ook kun je er een test doen, om te kijken of je je daadwerkelijk bewust bent van de risico's. De test geeft volgens het Loket Kansspel een realistisch inzicht in je gokgedrag en of het een zorgelijke vorm aanneemt, ja of nee.