geld kraan

Minister: 'Wie te veel water gebruikt moet meer gaan betalen'

Geld26 jun , 9:23
De beschikbaarheid van schoon drinkwater wordt steeds minder. Korter douchen, wc’s doorspoelen met regenwater en hogere waterrekeningen moeten ons bewust maken van het probleem.
Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing mikt op een gebruik van 100 liter per dag per persoon. Nu is dat nog 134 liter. Het meeste water gaat op aan douchen, namelijk 41 procent. Toiletten nemen 25 procent in, wasmachines 12 procent.
In de toekomst kan drinkwater daardoor duurder worden voor grootverbruikers. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) laat onderzoek doen naar de mogelijkheid van verschillende tarieven.
Het doel is om mensen aan te sporen zuiniger met water om te gaan. De resultaten van dit onderzoek worden dit najaar verwacht, daarna neemt het nieuwe kabinet een besluit.
Basis- en een comforttarief voor water
In een brief aan de Tweede Kamer legt Harbers uit dat België al twee tarieven voor drinkwater hanteert: een basis- en een comforttarief.
Het basistarief zorgt voor betaalbaarheid voor basisgebruik. Het comforttarief moedigt mensen aan om minder water te gebruiken. Harbers ziet dit als een mogelijk voorbeeld voor Nederland.
Er zijn volgens Harbers twee manieren om deze tarieven te implementeren. De eerste optie is dat drinkwaterbedrijven zelf aparte tarieven gaan hanteren. De tweede optie is een belasting op leidingwater. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, die momenteel door het ministerie worden onderzocht.
Harbers stelt voor om regenwater of opgevangen douchewater te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Dit kan aanzienlijk schelen in het drinkwaterverbruik.
In regio’s zoals Gelderland, Overijssel en Groningen is al een tekort aan drinkwater. Door klimaatverandering en bevolkingsgroei wordt dit probleem alleen maar groter.
Nederland moet 900.000 nieuwe woningen van drinkwater voorzien voor 2030. Dit zorgt voor extra druk op onze waterbronnen.