file 14

Dorpen op de Molukken helemaal in het oranje gestoken, fans door het lint

Voetbal24 jun , 15:40
Vandaag barstte het feest los in Jakarta en Ambon! De inwoners vierden uitbundig de overwinning van het Nederlands elftal op Polen. Op markante filmpjes op X is te zien hoe mensen massaal de straat op gaan om het succes van Oranje te vieren.
Met dank aan Wout Weghorst wist het Nederlands elftal in de laatste minuten af te rekenen met Polen, wat resulteerde in hun eerste overwinning in de groepsfase van het EK. In Jakarta en Ambon wordt dit succes groots gevierd.
De feeststemming heeft alles te maken met de historische banden die teruggaan tot de koloniale periode (1602-1949). Jakarta, ooit bekend als Batavia, was gedurende deze tijd de hoofdstad van Nederlands-Indië, de grootste en belangrijkste kolonie van Nederland. Sinds 1942 heet het Jakarta en sinds 1949 is het de hoofdstad van de Republiek Indonesië.
Oranjeheld Wout Weghorst
Als invaller scoorde Wout Weghorst het winnende doelpunt voor Oranje tegen Polen. Dit gebeurde in de openingswedstrijd van het EK 2024 die eindigde met een 2-1 overwinning voor Nederland. Weghorst stond nog maar net op het veld toen hij een pass van Nathan Aké kreeg en in de korte hoek schoot. Hierdoor voorkwam hij een valse start voor het Nederlands elftal.
Ook tijdens het WK in 2022 maakte Wout een onuitwisbare indruk. Zijn doelpunten waren van onschatbare waarde voor het team. In de groepsfase scoorde hij tegen Senegal en Ecuador, waardoor Nederland zich plaatste voor de knock-outfase.
Tijdens de kwartfinale tegen Argentinië was hij de absolute held. Hij scoorde twee keer en sleepte daarmee een verlenging uit het vuur. Helaas trok Oranje uiteindelijk aan het kortste eind in de strafschoppenserie .