gettyimages 2157857898 1 1

Mbappe laat zich voor het eerst met masker zien

Voetbaljun 21, 8:44
De Franse nationale voetbalploeg beleefde een angstig moment toen sterspeler Kylian Mbappé tijdens de groepswedstrijd tegen Oostenrijk met een bebloed gezicht het veld moest verlaten.
De speler moet het daarom vrijdag tegen Nederland opnemen met een wel erg frappant gezichtsmasker.
Hoewel Frankrijk de wedstrijd met 1-0 won, was de grote vraag na afloop hoe het met de aanvaller gesteld was. Een dag later kwam het nieuws naar buiten dat Mbappé zijn neus had gebroken en de komende wedstrijden met een speciaal voor hem gemaakt masker zal moeten spelen.
Berry Powel en Rens van Eijden, beiden ervaringsdeskundigen op het gebied van voetballen met een masker, delen hun inzichten over de uitdagingen die Mbappé te wachten staan. Powel, voormalig spits van De Graafschap, moest in 2009 een masker dragen nadat zijn neus was gebroken tijdens een competitieduel met FC Emmen.
"Het masker was nogal dik en beperkte mijn zicht. Ik moest een rare houding aannemen om de bal te kunnen zien," vertelt Powel. Na vijf dagen probeerde hij het masker tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch, maar al na een kwartier gooide hij het masker gefrustreerd aan de kant.

Masker Maakt Spelen Lastiger

Ook Van Eijden, die zijn neus brak tijdens een oefenduel met Hertha BSC toen hij voor AZ speelde, herinnert zich de ongemakken van het spelen met een masker.
"Ik liet het masker zo snel mogelijk maken, maar had te maken met zwellingen, wat het dragen nog ongemakkelijker maakte," zegt Van Eijden. "Het masker zat net onder mijn oog en schuurde niet, maar het zat zeker niet lekker. Het kostte extra energie en ik was altijd blij als ik het in de rust en na de wedstrijd af kon doen."
Beide spelers zijn ervan overtuigd dat het masker een irriterende en beperkende factor zal zijn voor Mbappé. Van Eijden denkt dat de Franse ster hierdoor minder effectief zal zijn, wat een voordeel kan zijn voor Nederland.
"Het masker beschermt, maar voorkomt niet dat hij pijn zal voelen bij contact," legt Van Eijden uit. "Hij zal zeker hinder ondervinden, al zal de adrenaline tijdens de wedstrijd helpen om de pijn te onderdrukken."
Powel benadrukt dat tegenstanders waarschijnlijk zullen reageren op de blessure van Mbappé. "Als iemand hard tegen hem aanloopt, zal hij dat zeker voelen," zegt hij.
"Het masker biedt enige bescherming, maar kan niet volledig voorkomen dat hij pijn ervaart. Maar zodra hij in de wedstrijd zit en de adrenaline door zijn lichaam giert, zal hij alles doen om Frankrijk naar de overwinning te leiden."
Meest gelezen