file 21 1

René van der Gijp reageert op ophef om Ruud Gullit-imitatie

Voetbaljun 19, 15:03
Afgelopen weekend zorgden een aantal Oranjesupporters voor ophef tijdens de wedstrijd tegen Polen op het EK 2024. Verkleed als Ruud Gullit uit 1988, inclusief pruiken en schmink, werden de mannen beschuldigd van racisme.
René van der Gijp, die gisterenavond sprak in de talkshow Vandaag Inside Oranje, vond de ophef onterecht en overdreven. 
Nederland won zondag de wedstrijd tegen Polen met een nipte 2-1 overwinning dankzij een doelpunt van Wout Weghorst. Toch ging een deel van de aandacht naar de supporters die zich als Ruud Gullit hadden verkleed.
De commotie ontstond niet door de pruiken, maar door het feit dat de mannen hun gezicht hadden geschminkt.

Reactie van René

Van der Gijp reageerde fel op de beschuldigingen. "Ik vond het súper lullig dat die drie gasten die zich als Gullit verkleed hadden, voor racisten werden uitgemaakt," zei hij in de talkshow. "Kom op, doe effe normaal man."
Zijn collega Wilfred Genee voegde daaraan toe: "Rasta Gullit is ermee gestopt ook, die zegt: ‘Dit kan niet meer’." Genee benadrukte dat Ruud Gullit zelf het ook "wel leuk" vond.
Volgens Humberto Tan, die met De Telegraaf sprak, voelde Gullit zich zelfs "vereerd" door de actie. "Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie."

Geen slechte bedoelingen

Bart van de Ven, bekend als Rasta Ruud en een van de mannen die zich als Gullit verkleedde, verklaarde aan Omroep Brabant dat hij het goed bedoeld had, maar dat hij ermee stopt. "Het is nooit mijn intentie geweest om mensen voor het hoofd te stoten. Kwetsen is het laatste wat ik wil en daarom heb ik besloten om ermee te stoppen."
Johan Derksen gaf zijn mening over de situatie en stelde dat er in Nederland een groepering is die constant op zoek is naar aanleiding om iemand te bekritiseren. "Als dat niet lukt, verzinnen ze zelf iets," aldus Derksen.
Özcan Aykol merkte op dat er ook kritiek kwam vanuit andere landen, maar benadrukte dat het geen moedwillig racisme was van de jongens. Van der Gijp voegde hieraan toe: "Ja, zij denken, leuke actie, EK, het oude EK in Duitsland… ‘Gaan we als Gullit verkleed’, nou, leuk toch man."
Meest gelezen