file 72

Campers vliegen vaker in de fik door doe-het-zelvers

Autojun 28, 9:09
Zelf sleutelen aan je camper voor vertrek kan ernstige risico’s met zich meebrengen. De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) slaat alarm na recente incidenten waarbij campers in vlammen opgingen.
Terwijl kampeerauto's uit de stalling gehaald worden voor de vakantie, wijzen branden langs straten, bij opritten, en zelfs op snelwegen A58 en A50, op de gevaren van ondeskundig knutselwerk.
Voormalig brandweercommandant en fervent camperaar Henk Timmermans waarschuwt: “Het probleem zit bij de doe-het-zelver. Sommigen zijn vaardig, anderen brengen zichzelf en anderen in gevaar.”
Timmermans, nu adviseur bij de NKC, de grootste Europese kampeerautoclub met 65.000 leden, ziet regelmatig risicovolle situaties. “Elektrische bedrading met kroonsteentjes, slecht aangesloten gasflessen, en te warme omvormers zijn slechts enkele voorbeelden.”
Op verenigingsdagen van de NKC constateert Timmermans dat het jaarlijkse controleren van de camper essentieel is. “De pest met campers is dat alles schudt en rammelt tijdens het rijden. Lekkages en slijtage zijn onvermijdelijk. Jaarlijkse controle is een must.”
De brancheorganisatie Bovag, die 8000 garagebedrijven vertegenwoordigt, benadrukt het belang van deskundig onderhoud. “Zelf sleutelen is prima, mits door technisch bekwame mensen,” zegt woordvoerder Stijn Oosterhoff.
“Onkundig geknutsel leidt te vaak tot gevaarlijke situaties. Onze boodschap is hard maar duidelijk: blijf eraf als je er geen verstand van hebt.”
Timmermans onderstreept de snelheid waarmee branden zich in campers verspreiden. “Binnen twee minuten kan een camper volledig in vuur en vlam staan. De combinatie van kunststof, hout, tempex isolatie en bekleding maakt het een snel uitbreidende brandhaard.”
De toename van elektrische apparatuur in campers verhoogt de brandrisico’s. Apparaten zoals airco’s, zonnepanelen en extra accu’s belasten de originele installatie. “Draden worden te heet, raken iets brandbaars en dan is het mis,” aldus Timmermans.
Traumatische ervaring
Guus Hermans deelt zijn huiveringwekkende ervaring op de NKC-website. In Estremoz, Portugal, vloog zijn camper in brand. “Mijn vrouw is invalide. Tegen de tijd dat ik haar in veiligheid had gebracht, had het brandblussertje geen effect meer. We hoorden gasflessen exploderen terwijl we op veilige afstand stonden.”
Dankzij de hulp van een lokale Nederlander konden Guus en Wil Hermans de situatie met de politie regelen en een hotel vinden.
“Het was verschrikkelijk. We hebben de rolstoel en rollator van mijn vrouw niet kunnen redden.” Met het verzekeringsgeld kochten ze later een nieuwe camper, maar de traumatische ervaring blijft.
Meest gelezen