file 22

Snoozen zonder te smelten: slaaptips voor de hete nachten komende week

Weerjun 25, 13:41
De aankomende week wordt het schroeien geblazen en ook binnenshuis kunnen de temperaturen daarom hoog oplopen. In gesprek met de Volkskrant verstrekt slaapexpert Winni Hofman daarom wat tips om, ondanks de drukkende warmte, het klokje rond te kunnen slapen.
Volgens slaapexpert Winni Hofman, oprichter van slaaptherapiepraktijk Somnio, is de ideale slaaptemperatuur rond de 18 à 19 graden, zo vertelt hij in gesprek met de Volkskrant.
Dat is toch wel een graadje of 5 koeler dan de gemiddelde slaapkamer tijdens deze plakkerige zomernachten. Gelukkig heeft hij een aantal do's en dont's die je direct kunt toepassen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.
Met deze tips ga jij zweetvrij in sluimerstand vannacht:
  1. Eet een pittige curry: In tropische landen is pittig eten normaal omdat het zweten bevordert en je lichaam afkoelt, volgens slaapexpert Winni Hofman.

  2. Vermijd late workouts: Sporten verhoogt je adrenalineniveau en warmt je lichaam op, vooral tijdens een hittegolf. Vermijd dit vlak voor het slapengaan.

  3. Pas je slaapritme aan: Een iets latere bedtijd kan helpen om de ergste hitte te vermijden, zonder dat het je slaapkwaliteit ernstig beïnvloedt, adviseert Hofman.

  4. Schakel elektronica uit: Elektrische apparaten geven warmte af en kunnen je slaapomgeving oncomfortabel maken. Houd ze uit je slaapkamer.

  5. Neem geen koude douche: Een koude douche vlak voor het slapengaan kan je lichaamstemperatuur te veel doen dalen, waardoor je lichaam juist warmte genereert om zichzelf te verwarmen.

  6. Gebruik een kruik met koud water: Vul een kruik met koud water en leg deze bij je nek, polsen, knieën of voeten voor verkoeling.

  7. Kies dun katoenen kleding: Draag liever een dunne katoenen pyjama dan naakt te slapen, omdat katoen zweet opneemt en je daardoor frisser kunt blijven.

  8. Overweeg buiten te slapen: Als je een tuin of balkon hebt, kun je overwegen om buiten onder de sterren te slapen voor een koelere nacht.
Meest gelezen