file 38

Rattenplaag teistert De Pijp in Amsterdam: vuilnis al ruim een week niet opgehaald

Binnenlandjul 04, 14:06
Al meer dan een week worstelen ondernemers en bewoners in De Pijp met een gigantische 'afvalberg' op de hoek van het Sarphatipark. Kliko's blijven onaangeroerd staan en de berg troep groeit met de dag. Niet alleen riekt de boel, er komt ook een hoop knagend ongedierte op af.
De buurt is het spuugzat en na een lawine aan klachten bij de gemeente, komt het stadsdeel nu eindelijk in actie met een plan om het afvalprobleem aan te pakken.
De buurtbewoners klagen al meer dan een jaar over wat ze liefkozend de 'afvalhoek' noemen, maar afgelopen week was de emmer echt vol. "Iedereen klaagt, maar er gebeurt gewoon niks," zegt een ondernemer die zich dagelijks opvreet bij het uitzicht van de rommel.
"Het is schaamteloos en een absolute schande voor de stad," moppert een andere ondernemer. Maar niet iedereen walgt van een goede dosis vuilnis. "Er lopen ratten rond zo groot als katten, echt waar! En de vogels pikken de zakken open," aldus een ondernemer die zich lijkt te amuseren met de dierentuin die het vuilnis aantrekt.
Ondanks de vele alarmbellen bij Renewi, het afvalbedrijf dat verantwoordelijk is voor het legen van de kliko's, blijft het bedrijf volhouden dat er geen klachten zijn binnengekomen. Bewoners zeggen echter dat ze het bedrijf keer op keer hebben gebeld.
Maatregelen
Ook de gemeente werd herhaaldelijk bestookt met telefoontjes, maar zonder resultaat. Bart Vink van stadsdeel Zuid is het zat. "Het is echt ontzettend vervelend dat telkens die zooi hier ligt," verzucht Vink bij aankomst bij de 'afvalhoek'. Hij kondigt onmiddellijk maatregelen aan.
Tot nu toe mochten ondernemers hun kliko's op elk moment van de dag buiten zetten, maar daar komt nu verandering in. "We willen dat kliko's alleen nog in de ochtend buiten mogen staan," zegt hij. Dit betekent dat ondernemers de kliko's tussen 07:00 en 12:00 uur buiten mogen zetten. Daarmee hoopt de gemeente de problemen rondom de 'afvalhoek' aan te pakken.
De nieuwe regel gaat in vanaf 1 januari 2025. Ondernemers in de buurt krijgen deze maand een brief in de bus. Het lijkt erop dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de berg troep. Tot die tijd, kijk uit voor knaagdieren ter grootte van katten.
Meest gelezen